Čistota vína
Barva vína
Vůně vína
Chuť vína podle plnosti
Chuť vína podle obsahu alkoholu
Chuť vína podle obsahu kyselin
Charakteristika harmonie mezi složkami
Čistota vína:
- jiskrné - nejvyšší stupeň čistoty
- čiré - průzračné, neopalizuje, ale ještě nejiskří
- opalizující - průhledné, při pohledu proti světlu se paprsky lámou o velmi jemné kalící částečky
- zakalené - se zákalem způsobeným různými látkami
- zlomené - vyškolené víno, které se znovu zakalilo
- s krystaly vinného kamene - nepovažují se za zákal vína, nenarušují jakost vína
- se závojem - narušuje jakost vína
Barva vína:
- slabá - vystihuje malou barevnost
- nízká - totéž co slabá, termín se používá pro červená vína
- vysoká - hnědavý tón barvy bílého vína (vzniká oxidací)
- odpovídající - přiměřená odrůdě a ročníku
Vůně vína:
- vinná vůně zdravého vína - bez odrůdových zvláštností
- těžká - nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních
- jemná - vůně jemně zapadající do harmonie ostatních složek
- výrazná - vůně výrazně převažující složky
- lahvová - druhotná vůně vznikající ležením vína v láhvi
- zralá - směs vůně odrůdové a lahvové v období kulminující zralosti
- vůně po stařině - vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku, tvoří se při zrání vín
- odrůdová - vůně typická pro určitou odrůdu
- muškátová - u odrůd s muškátovou vůní bobulí
- kopřivová - vůně kopřiv, typická pro Sauvignon
- lipová - vůně lipového květu, typická pro Ryzlink rýnský z lehčích půd
- botrytidová - po napadení hroznů plísní šedou
- vanilková - pro mladá, ale zralá vína Rulandského modrého
- broskvová - vůně připomínající vůni broskve, u odrůdy Müller, Thurgau, ale i Sauvignon
- cizí - vůně neodpovídá charakteru odrůdy
- vadná - vzniká nemocí nebo vadou vína
- vůně po korku - palčivá vůně i chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korkové zátky
- vůně po sudu - vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů
- pelargoniová - vada vína, vůně připomíná pelargonie
- ovocná vůně - připomíná ovoce: jablka, maliny, černý rybíz, ostružiny, broskev, citron, hrozinky
- květinová - voní po růžích, fialkách nebo po lučním kvítí
- rostlinná - ve vůni připomíná seno, trávu, čaj, tabák
- látková - ve vůni připomíná chléb, praženou kávu, pražené mandle
- kořenitá - voní po skořici, hřebíčku, směsi koření
- zatuchlá
- plísňová
- oxidativní
- zvětralá
Chuť vína podle plnosti:
- prázdné - bez chuti
- krátké - krátký chuťový vjem
- lehké - nižší obsah alkoholu i extraktu, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování
- řídké - chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů
- plné - všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy
- dlouhé - nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti
- extraktivní - většinou plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vín, přitom odrůdově charakteristické
- tělnaté - objem plnosti a harmonie, většinou poněkud s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek
- těžké - vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru
- kypré - vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je
- hladké - při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína
- robustní - již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti bohaté vyzrálé, plné, harmonické
Chuť vína podle obsahu alkoholu:
- alkoholické - přes 12 obj. % alkoholu
- nízkoalkoholické - je potřeba jej stabilizovat proti zákalům
- ohnivé - pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu
- lihovité
Chuť vína podle obsahu kyselin:
- tvrdé - kyseliny vynikají nad ostatní složky vína
- ostré - mladé víno, které je na jazyku štiplavé
- hladké - kyselina odpovídá ostatním složkám
- měkké - nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně
- fádní - velmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití
- škrablavé - palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin
- ocelové - tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné
Pro charakteristiku harmonie mezi složkami přidáváme další označení:
- rozbité - jednotlivé složky vína jsou narušeny
- drsné - vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin
- živé - mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin
- tupé - čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami
- distingované - jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje
- ploché - obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly
- jemné - příjemné, méně výrazné
- svěží - harmonické s příjemnými kyselinami
- řízné - harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami
- jadrné - extraktivní
- pitelné - pobízející k pití
- vyrovnané - má složky v dobrém poměru, pěkné lehčí, harmonické, dokonalé plné, harmonické, extraktivní
- elegantní - vyzrálé, harmonické
- vyzrálé - na vrcholu své jakosti, dobře vyvinuté zralé víno
- hladké - plné, harmonické
- hebké - červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí
- sametové - plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy
- šťavnaté - harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností
- harmonické - všechny složky vína jsou v souladu
- urozené - víno z nejlepších poloh, noblesní jakostní, plné a harmonické víno s výrazným
zpět nahoru