Suché a sladké víno

Jaký je rozdíl mezi suchým, polosuchým, polosladkým a sladkým vínem? Nikoho asi nepřekvapí, že rozdělení vychází z obsahu zbytkového cukru ve víně.

Rozmezí obsahu cukru jsou uvedená v následující tabulce, v různých zemích se samozřejmě používají se různé výrazy. Například pro suché víno se můžeme setkat s výrazy jako „dry, seco, trocken, kuiv, ξηρóς, száraz” atd., u šumivých vín je tomu obdobně, např. „brut, herb, briutas, tvrdé, zelo” atd.

Pro tichá vína platí:
označen max. cukr
v g/l
poznámka
suché 4 9 gramů na litr, jestliže celkový obsah kyselin vyjádřený v gramech kyseliny vinné na jeden litr není o více než 2 gramy nižší, než obsah zbytkového cukru.
polosuché 12 18 gramů na litr, jestliže celkový obsah kyselin vyjádřený v gramech kyseliny vinné na jeden litr není o více než 10 gramů nižší, než obsah zbytkového cukru.
polosladké 45
sladké více než 45
Pro šumivé víno a šumivé víno dosycené oxidem uhličitým platí:
označení cukr v g/l
brut nature*) přírodně tvrdé*) 0 - 3*)
extra brut zvláště tvrdé 0 - 6
brut tvrdé méně než 12
extra dry zvláště suché 12 až 17
sec suché 17 až 32
demi-sec polosuché, polosladké 32 až 50
doux sladké více než 50

*) lze použít pouze pro výrobky, kterým nebyl po druhotném kvašení dodán žádný cukr.

Zdrojem pro tento článek je NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 607/2009 ze dne 14. července 2009.

Článek ze dne 9.2.2012